BIO INULINKI Z NERKOWCA

SKŁADNIKI:
inulina*, orzechy nerkowca*.
*Certyfikowany składnik ekologiczny

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 2129 kJ/507 kcal
Tłuszcz: 29,1 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 7,2 g
Węglowodany: 42,8 g, w tym cukry: 7,8 g
Białko: 11,2 g / Sól: 0,0 g

Opis

INULINA – główny składnik INULINEK
Inulina jest naturalnym węglowodanem, nie trawionym przez ludzkie enzymy. Składa się z cząsteczki glukozy połączonej z łańcuchami cząsteczek fruktozy. W stanie naturalnym występuje w korzeniach agawy, mniszka lekarskiego, cykorii, słonecznika bulwiastego, omanu. Inulina jest łagodnie słodka w smaku. Jej indeks glikemiczny wynosi – 14, a kaloryczność 160 kcal/100g, mogą ją spożywać osoby chore na cukrzycę i odchudzające się. Inulina jest przede wszystkim prebiotykiem. Stanowi doskonałą pożywkę dla pożytecznych bakterii jelitowych: Lactobaccillus i Bifidobacterium. Bakterie jelitowe są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.